2018. május 2., szerda

Győz a szeretet-civilizáció - Boldoggá avatták Brenner Jánost Szombathelyen - Szembe tudjunk nézni a társadalom igazságtalanságaival

 
                                     „Szívemben a csend ritmusa kalapál.”
                                     (Boldog Brenner János, 1931-1957)

„A konkoly, a rossz misztériuma már ezen a világon veszít a jó misztériuma által”. „A rossz gőgjét legyőzi a jó alázata.” Mindezekről is hitet tett - Szombathelyen, a valamikori felszabadulási emlékmű torzója alatti domboldalon – Őeminenciája Angelo Amato bíboros, címzetes érsek, Ferenc pápa képviselője, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa Brenner János létútjának méltatásakor.
Felidézte, hogy ’57 őszén már megpróbálták megölni. Méteres rönköket gördítettek a hittanoktatásról hazafelé – a Szentgotthárd-rábakethelyi plébánián lévő lakására - igyekvő káplán motorbiciklije elé. Amiként az áldozópap az eset után mesélte: „Azt hitték, kitöröm a nyakam”.
Tisztában volt a veszéllyel. Mégsem félt.
Továbbra is: „Bátor s állhatatos maradt. Jézus szavával fényt gyújtott a fiatalok lelkében. Jókedve, hite, mosolygós lénye bizalmat, örömöt árasztott. Hatalmas szeretettel tudott a legnyomorultabb emberhez is fordulni. Fölülmúlhatatlan szeretet élt benne.”
Ámbár mintha megérzett volna valamit. Az egyik hívőnek ugyanis ezt mondta: „Ha meghalok, vidd, legyen a tiéd a motorom!”.
December 14-én éjszaka, 15-én hajnalban csalták tőrbe sürgős betegellátás ürügyén. A templomban nyakába akasztotta tarsolyát, abban vitte magával az Oltáriszentséget. Gyalogútja közben többször megtámadták, brutális kegyetlenséggel ütötték-verték, rúgták. Minden erejével (meg)védte az Oltáriszentséget. Harminckét késszúrással ölték meg.   

E rendhagyó s egyben rendkívüli majálison számos megkapó pillanatot élhetett meg a mintegy húszezer zarándok. Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök becsülte ennyire az összesereglettek számát.
A Magyar Püspöki Kar és hétszáz ministráns szolgált – mások mellett - a boldoggá avatási (beatifikáció) szertartáson. Tisztelendők serege jött el. Önkéntesek százai segítették, hogy a megrendítő s egyben fölemelő eseménysor testbe, szellembe, lélekbe épülhessen.
Dr. Pem László karnagy, egyházzenész és kórusa előadásában csendült föl a karnagy úr Boldog Brenner János vértanú tiszteletére komponált himnusza. „Mégis áldott éjszaka, mert győzelem halála / a rút gonoszság felett. Vére magvetése lett / a megújuló életnek: / Boldog János!”.
Az énekkar Rátkai Ferenc Lámpával kezében (Ének Brenner Jánoshoz) című alkotását is bemutatta: „Véreddel fizettél, Istennek papja, / Magyar földünk Tarzíciusza. / Vértanú testvér, segíts mirajtunk, / Az Úr elé vidd, mit kér az ajkunk!”.

Dr. Erdő Péter, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke, Magyarország prímása, bíboros szentbeszédében arról is szólt, hogy Brenner Jánosnak „a fő bűne az volt, hogy szerették a fiatalok és az öregek is. Nagyon sok embert szerzett meg a hitnek és az egyháznak. A kisugárzása volt a vonzereje. S a hatalmas szeretete.”
Idézte Kovács Sándor (1893-1972) akkori megyéspüspököt, aki körlevelében ekképpen jellemezte /ez nem volt veszélytelen/ a most boldoggá avatott vértanút: „Élete példakép. Halála ábeli áldozat.”.
Erdő Péter arra bíztatta a ministránsokat: „Alakítsatok Brenner János Köröket!” „És egyszer csak fölragyog a fény!”„Lángolj és világíts!” (Ez utóbbi a ciszteri rend jelmondata: „Ardere et lucere”.)
Ő is idézte János újmisés jelmondatát: „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik.”

Brenner József nagyprépost (1935), a vértanú öccse helyezte el az oltár mellé testvére ereklyéit. Arcáról megrendülés, kín s keserv, ugyanakkor meghatódás, megkönnyebbülés, elégtétel tükröződött.
Szavakkal aligha lehet érzékeltetni, mi mindenen ment keresztül 1957 decemberétől mindmáig.
„A 80-as években felkeresett az egykori rendőrkapitány, és elmondta: nem egy tettes volt. Három személyt meg is nevezett az elkövetők közül. Azóta több új nevet is megtudtam, senkit sem ítéltek el közülük. Megnevezni azonban nem lehet őket, mert az rágalomnak számítana.” (Új Ember, 2018. április 29. - szerző: Kiss Péter)
Perújrafelvételre nincs mód. Tényleg nincs?
Bizonyosan sokunk agyában kalapál (ez is): csak a háborús bűnök nem évülnek el? Emberiségellenes-e szent embereket megölni? Ki állítja, hogy nem az? (Ha az egyetemes jog nem is deklarálja így.)
Az ENSZ, az Európai Unió, az Apostoli Szentszék együtt bizonyosan sokat tehet(ne) azért, hogy az ilyen földi gaztett elkövetőit e világban büntethessék meg, még mielőtt a pokol bugyraiban bűnhődnének.

Brenner János boldoggá avatási eljárása 1999-ben kezdődött. A Szentatya tavaly november 8-án hagyta jóvá azt a dekrétumot, amely elismeri vértanúságát.
Angelo Amato bíboros-prefektus – Székely János szombathelyi megyéspüspök kérésére – olvasta fel Ferenc pápa végzését a szent majálison.

Németül, szlovénül, horvátul s lovár nyelven is könyörögtünk.
„Add meg mindnyájunknak, Urunk, az erősség Lelkét, hogy szembe tudjunk nézni a társadalom igazságtalanságaival, és merjük mindig a Te utadat, a szeretet útját választani!”
„Add meg Urunk, hogy ahogyan Boldog Brenner János segítette a szegényt, mindig volt jó szava az egyszerű emberekhez, úgy mi is nyitott szívvel, tevékeny szeretettel forduljunk rászoruló embertársaink felé!”.

Székely János: „Brenner János boldoggá avatása azt hirdeti, hogy a történelem igazi ura az Isten. Diktatúrák jönnek és mennek, Isten azonban az Alfa és az Omega, a Teremtő és a Beteljesítő. Brenner János gyilkosainak, a diktatúra gépezetét működtetőknek az alakja lassanként eltűnik az emberek emlékezetéből, az ő arca azonban ragyog. A történelem igazi ura a teremtő Isten.”
„Brenner János vértanú! Segíts minket, segítsd a fiataljainkat, családjainkat, papjainkat, segítsd nemzetünket ennek a boldogságnak a megtalálásában!”
S ugyancsak a megyéspüspöktől idézzük, amiket a szombathelyi domboldal visszhangzott: „Ragyognunk kell!” „Istentől lángra gyúló fiatalok kellenek!”.

Angelo Amato bíboros, Ferenc pápa képviseletében hitet tett – Boldog Brenner János létútja kapcsán - a szabadság, az igazság, a tisztaság, a tisztelet, a béke mellett.
„A szeretet-civilizáció megmarad, győzedelmeskedik!” 

                                     2018. május 1-2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése