2015. április 22., szerda

A Föld Napja (április 22-e) – Itt élned s… - Lámpagyújtogatók


                                                                   Forrás: Népszabadság, 2015. április 22., szerda


„SS-tizedesként a ’létesítménykezeléshez’ tartozott, Oskar Gröninget azonban ’Könyvelőnek’ hívták. Az 1942-ben az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba vezényelt, banktisztviselőből lett tisztes…”
„…Magyarországról közel 140 szerelvénnyel több mint 420 ezer embert, többségében zsidót deportáltak a haláltáborba. Több mint hét évtized elteltével Gröning bíróság előtt áll az észak-németországi Lüdeburgban. A vád szerint legalább 300 ezer ember meggyilkolásában volt bűnsegéd a guruló járókerettel közlekedő 93 éves aggastyán.”
„…nem tagadta, hogy hazafias lelkesedésből csatlakozott az SS-hez.”
„…amikor 1942-ben Auschwitzba vezényelték, az SS-bajtársak vodkát vedeltek és olajos heringet ettek. Elképesztő korrupciót és feketekereskedelmet tapasztalt, akár egy tankot is lehetett volna venni.”
„ - Parancsra cselekedtünk, erre idomítottak minket – védekezett a volt tizedes.”
                                                                      /”Parancsokat követtünk, erre idomítottak” - D.A./


„A Bardo Múzeum elleni merénylet után egy hónappal Tunézia lassan kezd magához térni.”
„Ammar Alaya… egy hónapja félve lépi át az épület ajtaját. Attól tart, hogy a merénylet, amit a könyvtárszobából hallgatott végig, bármikor megismétlődhet.”
„ – Persze, hogy félek! De attól sokkal inkább tartok, hogy elmaradnak a turisták, és nem tudok megélni - mondja Hichem, aki ’Szervusz, vízibusz!’ kiáltással próbálja becsalogatni a magyarokat kendőüzletébe.”
„ – Vannak, akik azért jönnek, mert meg akarják érteni a történteket, támogatásukról biztosítani a helyieket, és megmutatni, hogy nem félnek – mondta Ahmed Riahi karthágói idegenvezető, aki nem érti a támadást.”
„ - Ez egy toleráns ország. A merénylet az erkölcsünk, hagyományaink és vallásunk ellen való.”
                                                            /Tank az üdülőparadicsomban – Körösi Ivett/


„ A Földközi-tengeren  a hét végén felborult hajó túlélői között volt kér arab férfi, akit az olasz hatóságok kedden vettek őrizetbe.
…Az olasz ügyészség szerint a többszörös emberöléssel vádolt kapitány, Mohamed Ali Malek nekivezette a hajót egy segíteni érkező másik hajónak.”
                                                                       /Emberkereskedők a menekültek között – (BBC)/


„Szép intellektuális kihívás előtt áll a magyar kormány és különösen a külügyminisztere. Éppen csak közölte velünk meglepő újítását, miszerint a magyar külpolitika ’keresztény külpolitika’ – akármit jelentsen is ez.”
„…szép diplomáciai feladat lesz a török-örmény viszályban való keresztényalapú állásfoglalás. (Igaz is: helyreálltak már a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok, amelyek az azeri baltás gyilkos – vigyázat! nem keresztény! – kiadása nyomán szakadtak meg? Attól tartok, nem.) Erdogan török elnök, nem hiszem, hogy örülni fog a keresztényalapú magyar állásfoglalásnak, mert ilyen tartalmú nyilatkozatok miatt szoktak romlani Törökország kapcsolatai az adott országgal.”
                /Kereszténynek lenni bizony nehéz – Hajdu Nóra, az Együtt külügyi szakpolitikusa/


„A magyar és a kazah ügyészség tapasztalatokat cserél ’az emberi jogok és alapvető szabadságok védelmének és az ügyészi munkát érintő kérdéseiről’- derül ki a két szervezet közötti együttműködési megállapodásból.”
„Kazahsztán politikai rendszerét tekintve diktatúra, ahol nem tartanak szabad választásokat, s a parlamenti ellenzék is kormánypárti, független intézmények pedig nem működhetnek.”
                                                                                                               /Tanuló, vezető – (L.K.)/






„’Az új politika lényege, hogy a politikusoknak, közéleti szereplőknek, választott tisztségviselőknek viselniük kell a felelősséget tetteikért. Meglopni, becsapni egy országot következmények nélkül ne lehessen. A magyar társadalom joggal követeli a politikai kiváltságok felszámolását, a mentességek megszüntetését’ – írta egykor Lázár János. Ehhez nem is tennénk hozzá semmit, csak a biztatást: most bebizonyíthatja, méghozzá saját magán, hogy az új politika tényleg létezik, és nem csak egy marketingeszköz volt, mint egykor a polgári Magyarország.”
                                                                                                  /Csak azért se – Hargitai Miklós/


„A haszonbérleti pályázatok elbírálásakor vannak objektív és szubjektív elemek. Az objektív ügyekben a legjobb mutatói voltak a zrt.-nek – csakhogy az egész pályáztatást úgy találták ki, hogy a gazdálkodási tervre adható a legtöbb pont. Annak elbírálása pedig szubjektív megítélés kérdése, hogy annak adhassák a földet, akinek akarják.”
„A bírálati lapokból egyértelműen bebizonyosodott: a legfőbb cél az volt, hogy a zrt. sehol se nyerjen, ahol más is pályázott.”
                                                                             /Nemzeti lepontozás – Tanács István, Szeged/


„Mi kerül ezen ennyibe? Pécsi Kálmán fővárosi ügyvédben akkor fogalmazódott meg a kérdés, amikor áthaladt a széttúrt Széll Kálmán téren. S mint a régi kabarétréfában: minél inkább szétszedte vizsgálata tárgyát, annál kevésbé értette: mi kerül ezen 5 323 809 524 forintba? S ha tényleg annyi, miért nem akarnak elszámolni?”
                                                                                       /Mi kerül ezen ennyibe? – Szalai Anna/


„…akinek olyan pechje van, hogy pont a Fidesz országlása alatt végezne egyetemet, annak konkrétan az életével, a jövőjével szórakoznak.”
                                                                                                  /A boncasztalon – N. Kósa Judit/

„Mintha éppen átszakadna az elkeseredés gátja az egészségügyben. Egyre többen csatlakoznak a fekete trikós nővérek mozgalmához, sőt már egész csoportok alakulnak, hogy tiltakozzanak az ápolók munkakörülményei, minden vonatkozásban kiszolgáltatott helyzetük, megmagyarázhatatlanul alacsony jövedelmük miatt.”
„Ebben a helyzetben viszont úgy érzik (ápolók, orvosok, betegek – szp), nekik nem marad más, mint a Nyugat, vagy ha nem, ha itt maradnak, akkor a Kelet és a szakmai feudalizmusban való hosszú alávetettség.”
„Itt is jogos a fekete trikó. Sötétlik az ágazat.”
                                                                                                  /Sötétlik az ágazat – Danó Anna/


„Közös nyilatkozatot írt alá a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért elnevezésű program keretében öt partnerszervezettel a MOB. A dokumentumot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar, továbbá a Budapesti és a Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége képviselői látták el kézjegyükkel. Az aláírók szerint a rendezésnek vállalható költségek mellett fejlődést és hasznot kell hoznia.
                                                                                                  /Lapszél - Ötkarikás nyilatkozat/

„A kamarák gyakorlatilag kormányzati elnyomó szervezetek.”
                                                            /Kommentek a Nolon - Tiltakoznak az ápolók – romilid/


Borkai Zsolt, Győr polgármestere, korábbi tornász olimpiai bajnok, a MOB (Magyar Olimpia Bizottság) jelenlegi elnöke:
„ – Mi egyebet tehetnénk, mint szélnek eresztjük a gyerekeket.” /Az „utánpótlásrészleget” - szp/
„…ha semmire nem találunk megoldást, akkor nem tehetünk mást, be kell szántanunk a pályát.”                                                                   
                                   /Nem szeretnék szántani – (felcím) Győr Borkai Zsolt polgármester
                                   is meglehetősen sötéten látja az ETO jövőjét - Bruckner Gábor/


„… a mélyben a Jobbikhoz húzódnak a Fideszben csalódottak, a logika: ’ezek legalább nem lopnak’, és ’felvágják az udvaron a fát’. Ne becsüljük le egyik motívumot se!
Ne legyen kétségünk, 2018-ban, ha kell, összeállnak…”
„A király és a fővezér nevét se kell újra tanulni, és a jövőre vonatkozó köszönés is olyan magától értetődő lesz, mint az elvtársazás a Kádár-korszakban. Orbán tarsolylemezt csatol az oldalára, Vona dekázni tanul. Nem nagy áldozat egy országért.
De akkor már a baloldaltól egy kicsit kevés lesz politikai értékelésnek annyi, hogy ’ez most nem jött össze’. Nekik.”
                                                                                                                /Fonódó – Simkó János/


„’Hát eljött, amire ősidők óta vártunk. Történelmi jelentőségű szerdai napnak ígérkezik 2015. április 22-e. Közép-európai idő szerint 19 órakor felbocsátjuk az emberiség első filmes üzenetét egy távoli galaxis civilizációja felé.’ Ez a hír terjed több internetes fórumon, de akit az a boldog reménykedés tölt el, hogy kapcsolatot találtunk valamely idegen civilizációval, az téved. Még sajátunkkal sem igen sikerül… Ám az kétségtelen: a Lámpagyújtogatók című, kultúr sci-fiként meghatározott film alkotói felettébb ügyes reklámhadjárattal vették be – egy idegen civilizáció helyett, egyelőre – Magyarországot.”
„…készült egy film, amely …keretjátékba foglalja …42 magyar előadó- és képzőművész, tudós, sportoló és üzletember válaszait földi létezésünk legfontosabb kérdéseire. Arra, hogy miben különbözünk a többi lénytől, mitől nevezhetjük magunkat embernek, melyik volt az a pillanat, amikor a válaszolók először érteni vélték létezésük lényegét, azaz ’felgyulladt bennük a lámpa’. Mindezt azért, hogy kiderüljön: értelmes, tisztességes gondolkodó ember számára ezek a válaszok, az eszmélkedés tapasztalatai igencsak hasonlítanak, így a válaszok egységes üzenetté állnak össze. Amelyet aztán … rakétával igyekeznek eljuttatni a távoli galaxisba.”
„A dátum nem véletlen: április 22-e a Föld napja. Az üzenetet tartalmazó rakéta elindul tehát, s bár messzi galaxisokba nyilván nem jut el, ám ha csupán a földlakókhoz eljut, már annak is örülhetünk.”
                                                                                         /Film – Űrlényeg – Trencsényi Zoltán/


                                                              
                                                            Idézetek: Népszabadság, 2015. április 22., szerda






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése