2014. november 20., csütörtök

(Össz)népi agyfényesítés útilapuval - Weöres Sándor Színház: Parasztopera


Őstisztaság, paradicsom, cseresznyéskert; narkotikum-, génmanipuláció-, vegyszermentes vidék; talán már csak a mesékben, a népdalokban létezhet ilyesmi…?
De hogyan is állunk mi magunk az idő- és a térsíkokkal, miképpen ga(rá)zdálkodunk – egykor gyermek(i) - önmagunkkal, egymással e golyóforma labdacson?

Számadásra késztet Darvas Benedek-Pintér Béla Parasztoperája – Mohácsi János rendezésében – a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának színre vitelében, illetve annak nyomán. Málló (alap)pillérek garmadáját, „agóniaskiccek” sokaságát villantják/vázolják föl, tárják elénk, miközben arra inspirálnak: áss magadba, keress-kutass, valahol mégiscsak lennie kell ott benned valaminek…! Jóllehet már szinte nincs olyan szegmense a létezésnek, ahol ne követelné ki a maga jussát az alvilági rothadás/korhadás/korrupció.
De hogy veszik a bátorságot maguknak ahhoz (ráadásul) trillázó, ugrabugráló komédiások, hogy szembesítsenek, leleplezzenek, kipellengérezzenek bennünket (is), viszonyulásainkat, viszonyainkat?  Nem pszichiátriai mozgásterápiára, zengeményes szuggerálásra váltottunk (sajtó)bilétát. Akkor meg milyen alapon frocliznak; szóval ki is kérhetnénk magunknak… Ha a saját ellenségeink volnánk; olyan fölfuvalkodott hólyagok, akiket önnön nagyszerűségük – isteniségük - annyira elvakított (mára), hogy még azt sem érzékelik: az eddig csőcseléknek tekintett (alja)nép már kijelölte számukra az őket – uniós jogon - megillető áristomot/tömlöcöt.  

Irdatlan energiák feszülnek a szombathelyi teátristákban (is), annyi, de annyi munkát fektetnek – belénk, hogy már csupán ezért „tartozunk” magunknak, egymásnak meg nekik is annyival, hogy „főzetüket” nem öntjük a lefolyóba, hanem "benyakaljuk", s engedjük, hogy szétáradjon bennünk; megfényesítse tudatunkat, újjáteremtse egész lényünket. S utóbb az előadás más és más vetülete villanhasson (b)elénk; jé, hiszen minket (tényleg) átvertek/átvernek az Életünk deszkáin zajló balladá(nk)ban, hülyének, automatának, bábnak, balféknek néztek/néznek; a rohadt életbe! Nem mellékesen pedig - lehet is miatta pironkodnunk (minimum) napestig -, önmagunkat darál(tat)tuk/degradál(tat)tuk le. Hu-juj…!
No, de elég volt! Csak-csak megjött/megjön az eszünk. NAVégre!

Kiss Mari, Szabó Tibor, Hartai Petra, Matusek Attila, Sodró Eliza, Bánfalvi Eszter, Orosz Róbert, Mertz Tibor, Szerémi Zoltán és a zenés pórdráma valamennyi közreműködője (dalos)szövetséget alkot értünk. Velünk.
Őstisztaság, paradicsom, cseresznyéskert; bódítószer-mentes vidék/övezet/klíma… – tiszta fej és civil kurázsi. Nincs mese: távozz tőlünk – ég veled - sátán!

            www.alon.hu                                                                                                szp                                                                                                     




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése