2014. január 29., szerda

Kiss Mari/Máli néni tanodája - Avagy: miképpen vészelhetjük át e mai tébolydát? - Weöres Sándor Színház, Szombathely

Beiskolázási időszakban (mostanság) böngészve a továbbtanulási lehetőségek kínálatát, rábukkanhatunk - ha nem vagyunk restek időt, energiát áldozni - az egyik sokat sejtető fakultásra.
Kiss Mari indította-indítja útjára, segítője Füst Milán író, költő, Koltai Róbert rendező, Jordán Tamás direktor és gárdája, kiapadhatatlan tárháza pedig, maga az élet. Nevezzük csak így, egyszerűen: Kiss Mari/Máli néni tanodája.
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Szombathely.

Nem kell megijedni (miért kellene?), nem számít, hogy a korábbi bizonyítványainkban miképpen (nem) görbülnek az érdemjegyek. Ide mindenkit fölvesznek, aki batyujában olyan hamuba sült pogácsát szeretne útravalóul magával vinni, ami, ha minél többször csipeget belőle, szinte a végtelenségig (vagy még azon is túl) kitart. S minél többet osztogat szét a szűkebb-tágabb környezetében, miközben rója ilyen-olyan létköreit, akkor sem marad (uramfia!) éhkoppon, a végén.
Éppen ellenkezőleg.

Vacillálásnak tehát nincs itt sem a helye, sem az ideje.
Döntsünk Kiss Mari/Máli néni ránk - fájdalommal, szomorúsággal, szorongással, bizonytalansággal, kiábrándultsággal át-átitatott esendőkre - szabott élet tagozata mellett, amely groteszknek, abszurdnak tűnő (mert sok esetben az is), ám konfliktusoldó, zűrmentesítő lehetőségeket, menekülési útvonalakat vázol, fest, kínál számunkra, mint növendékeknek.

Miképpen is vészelhetjük át e mai tébolydát?
Amely - bizonyos szempontból - hasonlatos ama múlt század harmincas évek végire, amikor is a fanatizmus (akkor, a sátán, Németországból masírozva) pokoli gaztettek sorával pusztított a korábbi nagy világválságtól amúgy is megkínzott kék bolygón-vizesblokkon.
Éppen ezért fektet nagy hangsúlyt a gyakorlati oktatásra is Máli néni/Kiss Mari: hogyan lehet, szabad, kell védekezni, azaz "védőpáncélt hegeszteni" a pökhendiség, a gőg, a felsőbbrendűség, a megaláztatás, a kiszolgáltatottság, a nyomor(úság) ellen?
Ironikusan, fanyarul, érdesen tudjunk reagálni, mesterien-művészien, mosolyogva rögtönözni, tehát fifikásan improvizálni.
Hogy menthessük, akik-amik (még) mentésre, védelemre szorulnak.

Amúgy víg e játék, totál kikapcsol(ód)ás;
annyiban, amennyiben az élet az, szóval: abszolút bekapcsol(ód)ás.

Hát nyugodt szívvel jelöljük csak be Kiss Mari/Máli néni tanképzőjét a felvételi jelentkezési lapokon.
Erről nem szabad lecsúsznunk!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése