2013. július 25., csütörtök

Spanyol vonatbaleset - Szent Jakab; El Camino - Vándorútjaink...

Idősebb Szent Jakab a védőszentje Spanyolországnak, a zarándokoknak, a kereskedőknek, a gyógyszerészeknek és a szatócsoknak is.

Ma - július huszonötödikén - van Szent Jakab apostolnak az ünnepe, akinek - hagyomány szerint - a földi maradványai (a IX. század óta) Santiago de Compostelában találhatók; a Galícia autonóm közösség fővárosa mellett történt az utóbbi negyed század legtragikusabb európai vonatbalesete szerdán, az ünnep előestéjén.

Eddigi információk: hetvenheten haltak meg, száznegyvennél is több a sérült...

Madridtól mintegy hatórás a vonatút Ferrol városáig, amely az Atlanti-óceán partján, a végzetes baleset helyszínétől - Santiago de Compostelától, ami Jeruzsálem és Róma után a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja - már csak úgy hetven kilométerre fekszik.

A szerelvény utasai közül a legtöbben a szülőhelyükre - az óceán partvidékére -  igyekeztek, hogy együtt tölthessék a mai ünnepet szeretteikkel.
A sors előrehozta a végállomást; az ünnep helyére gyászt és mérhetetlen fájdalmat satírozott.
Sokak számára maradt el örökre a találkozás a családtagokkal, a barátokkal - a nagy vízzel.

Jézus tanítványainak egyike volt az idősebb Jakab, aki az első volt az apostolok közül, aki vértanúságot szenvedett.
 "A Szent Jakab-út (El Camino) ősrégi zarándoklat, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt.
Húsz éve az Unesco világörökségének része" (Wikipédia, a szabad enciklopédia).


Egyébiránt: július - Szent Jakab hava.
A legenda szerint, "ha július nem főz, szeptember nem eszik; tehát a júliusi szárazság szeptemberi ínséget jelent". S "ha július huszonötödikén délelőtt felhős az ég, akkor a tél első felében, ha pedig délután, akkor meg a tél utolján lesz tartós havazás"... "E hiedelmet valószínűleg Jakab fehér lova ihlette." (Balogh Júlia Szent Mihály havától Kisasszony haváig -  Novadat Bt. Győr, 1996)

Szent Jakab levelét (Jak 2,17) nem sűrűn emlegetik mostanság: "Tett nélkül a hit nem élő";
"Ugyanúgy a hit is, ha tettek nem származnak belőle, magában holt dolog".


"...Nem tudhatod, meddig élsz, s lesz-e egyáltalán időd eljutni utad végcéljához... Ezért menj minden nap tovább, sebes lábakkal és szegényen is. Mert vándor vagy." (Márai Sándor)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése